16 februari 2020
12:00

Referat: Rosengård FF - AIF Barrikaden

Startelva: Filip – David H, Viktor T, Ghafur, Victor L – Alex, Jonas, Anton, Oskar – Siseko, Pontus

Avbytare var Shershah, Stefan och Milad som alla spelade sista halvtimmen. Shershah först som vänster yttermittfältare för att sedan byta plats med Milad som började som anfallare. Stefan som vänsterback.

Väderförhållandena var inte precis de bästa för fotboll. Duggregnet spelade ju ingen roll men det gjorde däremot den mycket hårda vinden (10-11 m/s, 17-18 i byarna).

Föga förvånande hade Rosengård med den hårda vinden i ryggen det mesta av spelet och de bästa chanserna i första halvlek. Dock skapade de förvånansvärt lite och länge var vi spelmässigt jämna men efter ungefär halva halvleken tog de ett fastare grepp om spelet och vi kom ju aldrig till skott (bokstavligt om jag inte missade något!).

De rejäla chanser de hade var väl egentligen bara två, den första redan i 6:e min när Viktor T fick undan bollen någon meter från mållinjen när Filip satts ur spel, den andra var väl kanske inte så mycket till chans egentligen men hörnan seglade över alla innan den med vindens hjälp gav Rosengård ledningen när den trillade ner i bortre hörnet. Till detta kan ev. läggas ett långskott som såg ut att gå mot krysset på vilket Filip gjorde en mycket bra räddning till hörna, dock menade en del att den ändå inte gått in men själv lutar jag åt att den gjort det.

Det kan ju vara väldigt svårt att spela i väldigt hård medvind också och massor av passningar rullade iväg över linjen för Rosengård i första halvlek. Därför var det glädjande att se att vi redan från början bemästrade denna svårighet mycket bättre. Vi spelade riktigt, riktigt bra i början av halvleken och hade också två heta chanser redan under de första 5 minuterna. Rosengård hade dock under denna period ett bra kontringsanfall där avslutet ur ett jättefint läge ganska nära mål räddades med en fin benparad av Filip.

I den 69:e min fick vi straff sedan Pontus dragits ner och ni som varit med några år vet då att det närmast är en ren formalitet att berätta att det blev mål. Jonas missar ju ALDRIG och det var inte minsta nära nu heller.

Men därefter skedde en total scenförändring när Rosengård som ju förstås inte var nöjda med en poäng eftersom det skulle innebära att de i princip var borta från alla chanser att komma bland de två första i vår MM-grupp och därmed gå vidare till slutspel (kan inte låta bli att göra en jämförelse med matchen MFF - Jönköping igår kväll – 20.00 en lördag måste väl vara den mest udda speltid en svensk fotbollsmatch någonsin haft – där scenförändringen sedan Christiansson o Rakip byttes ut nog var en av de värsta man någonsin sett, från ledning med 3-0 och ett klart spelövertag och vad som såg ut som en kassaskåpssäker seger för MFF tog Jönköping över FULLSTÄNDIGT!. De gjorde två mål och bara änglavakt hindrade dem från att göra två till medan MFF bara hade ett par-tre organiserade anfall på de 20-25 min som återstod och hade svårt bara att ta sig över mittlinjen).

Efter denna långa utvikning bör jag kanske återgå till dagens match där vi dock inte föll ihop helt som MFF och inte var utspelade men där de hade hur många heta målchanser som helst mot vilket vi kunde ställa en bra sådan i den 83:e min när vår spelare (Pontus?) var ytterst nära att slå in en retur på en frispark från Anton.
Vi hade verkligen änglavakt de sista 20 minuterna. Filip gjorde ett par reflexräddningar, en gjorde ett uselt avslut när han kom ren med Filip, Ghafur rensade undan nära mållinjen vid ett tillfälle innan de under de sista 5 minuterna krönte sina missade målchanser med att först skjuta en straff i utsidan av stolpen och därefter ha ytterligare en boll i stolpen och ut. Pontus påpekade att han minsann också hade ett stolpskott i slutskedet men det låter farligare än det var eftersom skottet från kortlinjen tog i närmsta stolpens utsida och ut.

Att Rosengård hur man än mäter det var förtjänta av segern råder det inget tvivel om men vi gjorde ändå en bra insats mot ett lag med många jätteduktiga spelare, bl.a. vår f.d. (och förhoppningsvis också framtida:) spelare Ahmed Kaheel som satt på bänken hela första halvlek och inte fick ut riktigt lika mycket som vanligt. Förutom Ahmed hade de f.ö. ytterligare två spelare som spelat i Barrikaden;Abdallah Razeq – ”Abbe kallad” som var en stenhård back hos oss för ganska många år sedan nu och Arsene som spelade några matcher för oss i fjol.

Statistik (våra siffror först): Hörnor: 4-7 Avslut på mål: 6-10 Avslut utanför: 2-7

Nu har vi med vår andraplats i MM-gruppen avancemanget till slutspel (två lag går dit) i våra egna händer i den rätt jämna gruppen med många bra lag. Rosengård däremot försatte nog definitivt sina chanser till detta.